Prosta szarlotka błyskawiczna

| |

Uwaga! Jeśli właśnie jesteś na diecie lub cierpisz na chroniczne bóle z powodu braku cukru nie czytaj tego posta.



Od paru dni zastanawiałam się co zrobić z kruchym ciastem*, które zalegało w lodówce obok śmietanki 36%. Inspiracją okazał się przepis na opakowaniu czyli błyskawiczna szarlotka na winie jabłkowym %
Wino sobie odpuściłam zastępując je sokiem jabłkowym - efekt przerósł moje oczekiwania. REWELACJA!

Ciasto wyciągamy z opakowania i rozkładanmy na blaszce. Nakłuwamy widelcem - bardzo relaksująca sprawa. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w cieniutkie piórka, mieszamy razem z cynamonem i odrobiną cukru. W garnku rozgrzewamy sok jabłkowy ( litr minus szklanka na rozrobienie budyniu), dodajemy cukier waniliowy i mieszamy. Rozrobiony budyń dodajemy do wrzącego soku i otrzymujemy cudowną, pachnącą, słodko-kwaskowatą, bursztynową masę, którą zalewamy jabłka. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 45 - 50 minut w temperaturze 175 stopni.
Gdy ciasto siedzi w piekarniku ubijamy "na sztywno" litr śmietanki 36% z odrobiną cukru - jeśli lubicie na słodko dodajcie więcej cukru, logiczne ;)
Po upieczeniu ciasta należy poczekać aż całkowicie ostygnie. Na zimną szarlotkę wykładamy chmurę bitej śmietany i delektujemy się fantastycznym smakiem. Całość możemy udekorować wiórkami gorzkiej czekolady.









*Ciasta kruche i francuskie z Biedronki to naprawdę dobry produkt. Wypróbowałam i polecam.

1 komentarze:

olesia pisze...

ale sliczna az chce sie zjesc :)

Prześlij komentarz