Proste ciasto z jabłkami

| |




Tegoroczne lato nie rozpieszcza nas słońcem i upałami. Nic dziwnego, że w takich chwilach zwracamy się ku jesiennym przysmakom, a takim niewątpliwie jest pyszne i aromatyczne ciasto z jabłkami w cynamonie.
Jabłka z własnego podwórka w oprawie z delikatnego i słodkiego ciasta rozpływały się w ustach. Prosta sprawa, a totalnie kapitalna :)

Składniki:
-2 szklanki mąki
-pół szklanki mleka
-pół szklanki roztopionego masła
-proszek do pieczenia
-szklanka cukru
-6 jaj - przygotowujemy pianę, oddzielnie miksujemy żółtka i cukier
-kilka dużych jabłek
-cynamon, cukier i 3 łyżki mąki do obtoczenia jabłek


Przygotowanie:

Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na cząstki. Możemy skropić cytryną. Posypujemy cukrem, cynamonem i mąką. Dokładnie mieszamy.

Ubijamy pianę. Łączymy żółtka, cukier, olej i mleko. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Chwilę miksujemy. Do ciasta dodajemy ubite białka, mieszkamy delikatnie bez użycia miksera. Całość przelewamy do wysmarowanej i posypanej bułką tartą blachy. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni. Na cieście układamy jabłka lekko dociskając. Ciasto wkładamy do piekarnika na 50 minut. Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz